Čo je bambucké maslo

Čo je bambucké maslo? Je vo svojej podstate tuk žltej farby. Za jeho zdraviu prospešné účinky sú zodpovedné mastné kyseliny, ktoré sa v ňom nachádzajú vo veľkom množstve. V bambuckom masle sú nasledujúce mastné kyseliny:

  • kyselina stearová
  • kyselina olejová
  • kyselina linolová
  • kyselina palmitová
  • kyselina linolénová
  • kyselina arachidová

Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín sa líši podľa územia, z ktorého sa konkrétne maslo získava. Okrem mastných kyselín obsahuje bambucké maslo aj vitamíny A a E a fenoly, ktoré majú antioxidačné účinky.

Kozmetika z bambuckého masla

Čo je bambucké masloOkrem 100% bambuckého masla sa na trhu nachádza mnoho kozmetických výrobkov, ktoré toto maslo obsahujú. 100% čisté bambucké maslo sa predáva v rôzne veľkých baleniach a je určené na priame použitie alebo do rôznych domácich receptov na kozmetiku. Dá sa obohatiť o rôzne zložky, akými sú napríklad oslie mlieko, esenciálne oleje alebo rôzne výťažky z liečivých rastlín.  Bambucké maslo sa s obľubou pridáva do balzamov na pery, do krémov na ruky a chodidlá alebo do telových mliek. V rámci telovej kozmetiky sa dá nájsť aj v sprchových géloch, pílingoch, mydlách a v masážnych olejoch. Na tvár sú určené krémy, pílingy, čistiace mlieka a vody z bambuckého masla. Vyrábajú sa z neho aj šampóny, kondicionéry a masky na vlasy a pokožku hlavy. Oddýchnuť si môžete vo vani plnej vody, do ktorej pridáte penu do kúpeľa z bambuckého masla. Špeciálnym druhom kozmetiky sú prípravky určené na dojčenskú a detskú pokožku.

Rozdiel medzi nerafinovaným a rafinovaným bambuckým maslom

Čítate o rafinovanom a nerafinovanom bambuckom masle a neviete aký je v tom vlastne rozdiel? Trochu vám s tým pomôžeme.

Spôsob spracovania bambuckého masla

Nerafinované bambucké maslo sa získava z orechov stromu Karité dvoma spôsobmi: ručným alebo strojovým lisovaním. Spracovanie bambuckého masla lisovaním je zväčša za pomoci priemyselných lisovacích zariadení. Ručné spracovanie bambuckého masla v Ghane:

V oboch prípadoch spracovania nerafinovaného bambuckého masla ide o metódu za studena. Takto spracované maslo si zachová väčšinu vitamínov, minerálnych a účinných látok.

Rafinované bambucké maslo sa získava sa použitím chemických látok. Hexan je najčastejšie používaný rozpúšťač orechov, aby sa získalo omnoho väčšie množstvo bambuckého masla než pri klasickom ručnom alebo strojovom lisovaní. Počas tohto procesu stráca bambucké maslo mnoho vitamínov a minerálov.

Vôňa bambuckého masla

Nerafinované bambucké maslo má jemnú orechovú arómu . Táto zemitá vôňa nie je vždy pre používateľa tohto masla príjemná a niekedy môže byť dosť výrazná.

Rafinované bambucké maslo, ktoré prešlo chemickým spracovaním, je často parfumované, aby bolo prijateľnejšie pre užívateľa tohto masla. Používajú sa syntetické vône alebo éterické oleje, ktoré rafinovanému bambuckému maslu dodajú peknú vôňu.

Textúra bambuckého masla

V nerafinovam stave má bambucké maslo rôzne zafarbeie a textúru. Môže mať béžovú farbu , môže byť svetlo alebo tmavo zelené, sivé alebo do hneda. Textúra je krémová a hladká.

Zafarbenie rafinovaného bambuckého masla sa môže pohybovať od bielej až po béžovú. Textúra môže byť jemná a krémová alebo jemne zrnitá.

Cena

Bambucké maslo vo svojej prirodzenej forme je vo väčšine prípadov drahšie než rafinované bambucké maslo. Do rafinovanom bambuckom maslo výrobcovia zväčša primiešavajú lacnejšie zložky, aby vytvorili lepšiu vôňu masla. Pridávaním viacerých zložiek a používaním menšieho množstva bambuckého masla umožňuje výrobcom znížiť cenu konečného produktu.

Porovnanie štyroch značiek bambuckého masla:

Klasifikácia komerčne vyrábaného bambuckého masla:

  • trieda A – surové a nerafinované bambucké maslo – obsahuje najmä vitamíny A a E, ktoré sa strácajú pri iných kvalitatívnych triedach bambuckého masla
  • trieda B – rafinované
  • trieda C – vysoko rafinované a získavané chemickým rozpúšťadlom ako je napríklad hexane
  • trieda D – najnižšia trieda bez prímesí
  • trieda E – obsahuje rôzne prímesy

Najpoužívanejšie sú typy A, B a C, z ktorých najkvalitnejšie je bambucké maslo typu A. Má sivasto žltú – slonovinovú farbu a silnú orechovú vôňu, čím sa líši od všetkých ostatných typov. Rafináciou sa môže stratiť až 95% obsahu účinných látok, preto sa odporúča sa používať práve typ A bambuckého masla.